Sanda Spa
   

Nuri Bilge Ceylan Baksı’da!

Baksı’da güzel şeyler oluyor. Pek çok şahane serginin ardından şimdi de yönetmen, senarist ve fotoğraf sanatçısı Nuri Bilge Ceylan eserleriyle Baksı Müzesi’ne konuk oluyor.

Dirimart’ın katkılarıyla gerçekleşen ve Ceylan’ın 2003-2013 yılları arasında ürettiği fotoğraflarını bir araya getiren “Nuri Bilge Ceylan Baksı’da” adlı sergi 1 Mayıs’dan itibaren 25 Ağustos 2019 tarihine kadar Baksı Müzesi’nde ziyaret edilebilir. Henüz oralara gitmemiş olanlar için Baksı Müzesi Doğu Karadeniz’de, Bayburt’un 45 km dışında, Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepenin üzerinde yükseliyor. Buraya çeşitli turlar da yapılıyor. Ama size en çok önereceklerim, Sacred7 Travel ve Sanatla Randevu’nun düzenlediği sanat turları olacaktır. Takibe alın bence.

Sergiye dönersek, iki bölümden oluşan sergide; “Babamın Dünyası” ve “Sinemaskop Türkiye” serileri olağanüstü bir görsel şölen ortaya koyuyor.

Bu sergi sanatçının sinema ile fotoğraf dünyası arasındaki geçişkenliliğin ve çok katmanlılığın bir kutlaması düşüncesi üzerine inşa edilmiş. Sanatçı yakın ilgi duyduğu kırsal dünyayı, kırsal bir alanda var olma kararlılığı taşıyan Baksı Müzesi’ne götürmüş. Bu da bizim; bu serginin bir nevi sanatçının yapıtlarıyla kırsala olan yolculuğu olduğunu düşünmemize sebep olabilir 🙂

Nuri Bilge Ceylan sinemasında olduğu gibi fotoğraflarında da yaşamı bir zamanlar katmanı olarak anlatır. Bu katmanlaşma geçmişe yönelik görsel üst üstelikle geleceği besleyen bir kutlamadır. Bu anlamda sinemayla fotoğraf arasında medyum farklarından söz edilebilir. Ancak söylem bütünlüğü asla değişmez.

Nuri Bilge Ceylan Baksı’da Sergisi / Baksı Müzesi

Sanatçı hakkında:

Nuri Bilge Ceylan, 1959 yılında İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra iki yıl Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde sinema eğitimi aldı. 1995 tarihli “Koza” adlı kısa filmi Cannes’de gösterildi ve Cannes Film Festivali’nde yarışma için seçilen ilk Türk kısa filmi oldu.1997’de ilk uzun metrajlı filmi olan “Kasaba”’yı, 1999’da ise otobiyografik izler de taşıyan “Mayıs Sıkıntısı”’nı çekti. 2002 tarihli “Uzak” filmi 56. Cannes Film Festivali’nin yarışmalı bölümünden Büyük Jüri Ödülü (‘Grand Prix’) ile döndü. 59. Cannes Film Festivali’nde ise “İklimler” adlı filmi ile FIPRESCI Ödülü’nü aldı. 2006’da “İklimler”, 2008’de “Üç Maymun” filmlerine imza atan Ceylan, “Üç Maymun” ile Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandı. 64. Cannes Film Festivali’nde “Bir Zamanlar Anadolu’da” filmiyle Büyük Jüri Ödülü’ne layık görüldü. 67. Cannes Film Festivali’nde ise en büyük ödül olan Altın Palmiye’yi “Kış Uykusu” adlı filmiyle aldı.

Fotoğrafları gerek yurt içi gerek yurt dışında pek çok kez sergilenmiş olan Nuri Bilge Ceylan’ın “Sinemaskop Türkiye” serisi en son Ağustos 2018’de Saraybosna’da yer alan Bosna Hersek Ulusal Galerisi’nde izleyiciyle buluştu ve 24. Saraybosna Film Festivali’nde Saraybosna’nın Kalbi Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi oldu. Festival kapsamında, Ceylan’ın, “Ahlat Ağacı”, “Bir Zamanlar Anadolu’da”, “Kış Uykusu”, “Mayıs Sıkıntısı”, “Uzak”, “İklimler” ve “Kasaba” fimleri de sinemaseverlerle buluştu. Yine 2018 yılında “Ahlat Ağacı” adlı filmiyle 91. Akademi Ödülleri’nde Yabancı Dilde En İyi Film dalında Türkiye’nin adayı oldu.

2003 yılının sonunda “İklimler” filmi için mekan arayışları sırasında, askerlikten bu yana ilk kez fotoğrafçılığa geri döndü. Bu andan itibaren vaktini hem sinemaya hem de fotoğrafa ayırmaya başladı.

Bir cevap yazın